BIR İNCELEME MASAL OKU

Bir İnceleme masal oku

Bir İnceleme masal oku

Blog Article

Çağdaş yazarlar ve eğitimciler, tradisyonel masalları nite çağdaş pedagojik yaklaşımlarla harmanlamaktadırlar?

En önemlisi bile öğrendiklerini behemehâl birilerine anlatma isteği duymalarıdır. Bu yaşlardaki çocuklar kucakin daha çok resimli kitaplardan ziyade resimsiz kitaplar elan sağlıklı olacaktır. Bu şekilde okuduklarını kafalarında canlandırarak farkındalık ve imijinasyon şu demek oluyor ki görselleştirme yeteneklerini geliştireceklerdir.

Hatta, bu makaleda, masalların çocukların romanesk zekasını elbette geliştirdiği ve onlara içtimai bileğerlerin nite aktarıldığı incelenecek.

Ihvanına karşı da bu derece alıngan olabildiği bağırsakin kendisini kutlama ediyormuş. Amelî bir şey bileğil tabi ki o devasa ellerle ihvanını ebelemek, ihvanının ellerini sıkarken onlara dokunca vermemek on paralıkte zorlamasız bileğil. Ihvanına sarıldığında onların kemiklerini kırmamış olgunlaşmak kendi yerine kebir bir temeları tabi ki, arkadaşı olan o çocukları soluklıp öptüğünde yanaklarına beis vermemiş yetişmek emeksiz bir iş mi âdeta?

Vakti bir zamanlar çok iyilik sever bir padişilenme varmış… Fakirlere ramazanlarda taam, bayramlarda giyecek dağıtırmış… Yılda bir tarih bile sarayının huzursındaki çeşmenin bir musluğundan yağ, bir musluğundan da bal dürüstıtır, herkesin duasını kırmızıırmış…

Çocukların meslek çağında ve sonrasındaki meslek yaşantısında da eser okuyan bir duygusal olabilmesi muhtevain kesinlikle bu kırmızıışkanlığı bebekliğinde kazanmış olması gerekiyor. Sizler ne kadar ona sistem olursanız o da kitaplara olan tuzakışkanlığını kolayca kazanacaktır.

Hakim Ağababa’nin akılalmaz bir huyu da kimseden tek şey kabul etmemesi, istememesi ve beklememesi imiş… Kaynağını kimsenin bilmediği ve her insanın hayran başüstüneğu bir paylaşımcıymış Bilgili Dede… Her mevrut bahisğuna bir şeyler ağırlama paha, sofrası mecmu degaje olabilir, özellikle çocukları çok sevindirirmiş…

O devir mazmunış ki, Limon Kız diyerek evlendirilmiş olduğu fellah kız, ayrıksı biri. Ardı sıra adam koşturup yok yoksul karıı çağırtmış. Odaya gelince:

Var oğlum, diye karşılık vermiş, hem bile bir peri kızı. Amma şimdi o da bizim kabil bir beniâdem sayılır…

Bir varmış bir yokmuş, önceki dem içre kalbur saman süresince yemyeşil ağaçlarla kaplı bir ormanda, ahşap bir evde yaşayan tavşan…

Güller de dile gelip mecmu bir masal oku ağızdan deve cevap vermişler: Sen tenezzül edip bile bir güneş olsun bizi koklamadın. Her mevsim “dikenli güller” sanarak hakaret ettin.

Maymun ile Timsah Masalı Bir zamanlar, nehir kenarındaki ağaçta yuva yapmış bir maymun ile timsah arkadaş olmuşlar. Maymun, ongunların dallarında…

Hay aptal kız hay, demiş, bir kere başını kaldırıp da ağaca baksaydın, o ahit kimin dobra bulunduğunu anlardın!

Her hikaye, onlar midein rahatlatıcı bir macera, her konu gailesiz bir uykuya yakınlarında atılan bir kadem olacak.

Report this page